Starším názvem se strom s granátovými jablky nazývá marhaník granátový. Granátovník je malý stromek, který roste převážně ve Středozemí. Granátové jablíčko potom samo o sobě je dvanáct centimetrů velká bobule se zajímavou vnitřní stavbou semínek a trochu zaobleným šestibokým tvarem.
Má tvrdou a tlustou slupku, která skrývá šest až dvanáct pouzder. V nich jsou sladkokyselé červené, bílé nebo také růžové rosolovité bobulky, ve kterých se nachází semínka.
Granátová jablka obsahují
· vodu
· vápník
· fosfor
· železo
· hořčík
· sodík
· draslík
· cukry
· organické kyseliny, jako je kyselina citrónová
· vitamíny B1, B2 a B3 a C
· vitamín A jako provitamín
· esenciálních a neesenciálních aminokyseliny
Samotná slupka granátového jablka s vnitřní dužinou má vysoký obsah hořkých a trpkých, svíravých látek, jako je kyselina taninová. Tato kyselina působí proti průjmům. Jedlé části granátového jablíčka jsou spíše projímavé.
Dále jsou v jablíčku obsaženy látky jako:
taniny
polyfenolické látky
třísloviny
flavonoidy
Svým obsahem hořčíku, draslíku a sodíku je šťáva z granátového jablka vhodná pro těžce pracující osoby a sportovce. Dále osoby, kteří pracující v horku, nebo osoby, kteří mají horečnatá onemocnění. Z této blahodárné šťávy se dělá celá řada koktejlů a džusů.
Nápoj, který se připravuje z granátových jablek je například známý orientální nealkoholický nápoj šerbet. Velice známý a oblíbený je též sirup grenadina, který je vhodný do mnoha koktejlů, a zároveň se využívá ve studené kuchyni na přípravu rozličných salátů. Na vaření jej můžeme použít hlavně k drůbeži, ke grilovanému masu a k rybám. V Asii se dokonce používá jako koření.
Semínka a listy také léčí
Jadérka spolu s listy granátového jablíčka obsahují ytoestrogeny, které ovlivňují zdraví cév, kůže a podobně.