Většina sirupů představuje přírodní sladidlo a je tak mnohem zdravější než chemicky upravené sladidla. Sirupů dnes máme už celou řadu, např. javorový, datlový či rýžový.
Javorový sirup
Javorový sirup má ořechovo-medovou chuť, na rozdíl od cukru obsahuje jen 65% sacharózy a obsahuje také fruktózu, která se běžně vyskytuje v ovoci. Sirup má několik druhů, v Kanadě, pro kterou je tento sirup typický, rozlišují až 4 druhy.
Rýžový sirup
Rýžový sirup má příjemnou neutrální chuť a dá se tak použít univerzálně, zejména při pečení. Díky jeho jemnému aroma nedochází k aromatickému ovlivnění vůně pečiva. Sirup vzniká fermentací rýže, která má pozitivní účinky na naše tělo.
Agávový sirup
Agávový sirup obsahuje vysoký podíl ovocného cukru, tedy fruktózy a naopak obsahuje velmi málo sacharózy. Sirup je tak sladší než například med či třtinový cukr, ale obsahuje jen polovinu kalorií. Na tento siru jsou však rozdílné názory, někteří odborníci říkají, že agávový sirup by se používat neměl.
Datlový sirup
Datlový sirup se, jak už vyplývá z názvu, vyrábí z čerstvých datlí, které se smíchají s vodou. Má tmavou barvu a chuťově patří mezi nejlepší sirupy, je velmi výrazný a na ochucení jídla, tak stačí jen malé množství. Hodí se jak do studené, tak i teplé kuchyně a hodí se spíše k neutrálním jídlům, jako jsou jogurty či ovesná kaše.
Kukuřičný sirup
Kukuřičný sirup má zlatavou barvu a má neutrální chuť, jeho použití je tak, stejně jako u rýžového sirupu, univerzální. Použít ho můžete všude tam, kde potřebujete dodat sladkou chuť. Sirup je vyráběn z celého pomletého kukuřičného zrna a neobsahuje žádnou fruktózu.
Kromě těchto sirupů, lze využít i další přírodní sladila. Mezi ty patří zejména, nám velmi dostupný, med, který obsahuje navíc spoustu minerálních látek. Dále můžete použít rostlinu stévie či melasu.